"Yemek cenneti" Chengdu'da Chuan mutfağını tanıyalım
    Çin'in Sichuan eyaletinin merkezi Chengdu şehri, kısa süre önce, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün kurduğu (UNESCO) yaratcılık gücüne sahip kentler ağına katılması onaylanarak "Yemek Cenneti" ünvanı kazandı. Böylece Chengdu kenti Asya'daki ilk "Yemek Cenneti" oldu.     Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaleti Çinlilerince yemek cenneti olarak kabul edilen bir bölge. Çin'de bilinen ve sevilen yemeklere sahip Chuan mutfağının özel pişirme yöntemi ve yöresel tatları yalnızca Çin'de değil bütün dünyada ün salmış durumda. Sichuanlılar acı yemekleri çok sever, o yüzden Chuan mutfağından söz edilince aklımıza hemen acı, güzel koku ve lezzet gelir. Çünkü Sichuan eyaleti Sichuan havzasında yer aldığı için iklim genelde çok rutubetli. Sichuanlılar da Biber ve Çin biberi gibi terletici yiyecekleri, dolayısıyla da acıyı severek tüketiyor.
    Kesin olmayan istatistiklere göre, Chuan mutfağı dört binden fazla çeşide sahip. Fıstıklı tavuk kızartması, tütsülü ördek ile kızartılmış tatlı ve ekşi et gibi yemekler, Chuan mutfağının özelliklerini gösterir. Chengdu'da en tanınmış Chuan mutfağı lokantalarından biri olan "Kırmızı Kayısı Lokantası"nın yöneticisi Li Wei bu konuda şunları anlatıyor:
    "Sichuan eyaletinin en özgün yemekleri, Fıstıklı tavuk kızartması ve Mapo Doufu adlı acılı soya peyniri. Bu yemekler, ülkenin diğer eyaletlerinden gelen ziyaretçilerin hoşuna gider. Fıstıklı tavuk kızartmasının malzemeleri çok önemli, tavuk etinin yabani ortamda yetiştirilen tavuktan alınması gerekiyor. Yoksa tadı gerçek ve güzel olmaz."
    Fıstıklı tavuk kızartması en yaygın ve en ünlü Çin yemeklerinden biridir. Tavuk eti, kuru kırmızı biber ve yer fıstığı gibi malzemelerle yapılan bu geleneksel Chuan yemeği, güzel koku ve acı tadıyla herkes tarafından beğeniliyor. Eskiden Guizhou mutfağından kaynaklanan fıstıklı tavuk kızartması, bugün Chuan mutfağının en tipik yemeği haline geldi.
    Hotpot, fıstıklı tavuk kızartması gibi en çok bilinen Chuan yemeklerinden biri. Halk arasında bir söyleyiş vardır: "Sichuan eyaletinde hotpotu yemeyenler Sichuan'a gelmiş sayılmaz." Hotpotu seven Sichuanlılar sık sık arkadaşlarıyla birlikte bir masanın çevresine oturup içinde çeşitli baharatlar bulunan kaynama suyuna malzemeleri atarak yerler. Chengdu'da ünlü Küçük Kuğu Hotpot Lokantası'nda çalışanlardan biri olan Bayan Wang Lilin bize şunları söyledi:
    "Sichuan hotpotunun özellikleri acı, güzel koku ve lezzet. Hotpot için kullandığımız malzemeler çok taze ve çeşidi de çok zengin."
    İnternette Chuan mutfağı hakkında bilgiler ararsanız, "Chuanweifang" adlı bir internet sitesini hemen bulabilirsiniz. Chuan mutfağını seven bir grup genç tarafından açılan bu site, Chuan mutfağını dünyaya tanıtmayı amaçlıyor. Sitenin sorumlusu Hu Yun bize şu bilgiler verdi:
    "Biz bazı damak zevkine düşkün olan kişileri ve aşçıları ziyaret ettik. Onlar Chuan mutfağına ait yemeklerin, malzemelerinin seçilmesi, baharatların yapılması, yemeklerin pişirilmesini kapsayan her halkasında özel yöntemler bulunduğunu söylediler. Bunlardan büyük ilgi duyuyoruz. Memleketimizin güzel şeylerini tanıtmak amacıyla biz de bu siteyi açmaya karar verdik."
    "Chuanweifang" adlı bu site aracılığıyla Chuan mutfağına ait klasik yemekler, yemekle ilgili hikayeler ve en tanınmış Chuan mutfağı lokantalarının adresleri hakkında bilgi edinebilirsiniz. Hu Yun eskiden beri "bereket diyarı" olarak adlandırılan Sichuan eyaletinde eğlence kültürünün, Sichuan kültürünün önemli bir parçası olduğunu belirterek, Sichuanlıların yemek yemeyi sevmesinin, Chuan mutfağında her yemeğin kendine has bir özelliği olmasını sağladığını söyledi.
2 Yorum var
  1. Seval Says:

    Lezzetli bir mutfak ve mutlak denemeliyim ;)


  2. Stainless Steel Parts for Home Furniture - Titsanium Art
    All stainless babyliss pro nano titanium curling iron steel parts for home furniture with 3 titanium glasses frames end titanium rings for men products 2018 ford fusion energi titanium are ready to ship. Use the Titsanium and Titsanium for the complete DIY DIY titanium nipple jewelry


Yorum Gönder

Search Engine Submission - AddMe