Bruce Lee nin de hocası Yewen
Bu yazımızda Çinlilerin halk kahramanı, yaptığı işlerle büyük takdir toplayan, Bruce Lee nin de hocası olan ünlü Kungfucu Yewen’i anlatacağız.
Ünlü Kungfucu Yewen 1893 yılında Çin’in en ünlü Kungfu ustalarının çıktığı Guangdong eyaletinin Foshan şehrinde doğdu. Zengin bir ailenin çocuğu olan Yewen, yedi yaşında Kungfu öğrenmeye başladı, 16 yaşında Kungfunun başka bir dalı olan “Yong Chun Quan” öğrenmeye başladı.
1937 yılında Japonlar Çin’e savaş açarlar ve Çinin birçok şehrini işgal ederler, Yewen’in yaşadığı şehir olan Foshan da bu işgalden nasibini almıştır. Japonların şehri işgal etmesiyle Yewen de bir anda fakir duruma düşmüştür, ihtişamlı evi ve her şeyi elinden alınmıştır. İşgale kadar bir işte çalışmayan Yewen, Japon askerlerinin emrinde ağır şartlar altında çalışır. Japonlar, Çinlilerle Kungfu müsabakaları düzenlerler, bu müsabakalara Yewen de katılır. Yewen katıldığı dövüş müsabakalarında Japon askerlerini döver, Japon askerlerinin dayak yemesi Japon komutanı sinirlendirir. Bu yüzden Yewen bir süreliğine Foshan’ı terk eder

İşgal boyunca Foshan halkına yardım etmiş, onları umutlandırmış, Japon askerlerini yenerek onların işgal altında da olsa mutlu olmasını sağlamıştır. 8 Ağustos 1945 de Japonlar savaşı kaybettiklerini ilan ettiklerinde Yewen tekrar Foshan’a dönmüş ve polis olarak çalışmıştır. 1949 yılında ise Hongkong’a gitmiş ve orada “Yong Chun Quan” öğretmiştir. En ünlü öğrencisi ise dünyaca ünlü Kungfucu Bruce Lee dir.
 Yewen 1972 yılında ise ölmüştür, Yewen’in iki eşi bulunmaktadır, Yewen’i anlatan filim olan “Ip Man” de bir eşi olduğu gösterilmektedir.Çinli kılıbıkların ağzına doladığı meşhur bir sözü bulunmaktadır, “Kadından korkan erkek yoktur, kadına saygılı erkek vardır”. Bunu bize anlatan Çinli kılıbık dostlarımıza Yewen gibi ikinci hatunu alında görelim diyoruz.
0 Yorum var

Yorum Gönder

Search Engine Submission - AddMe