Çin mutfağı nedir?
Çin mutfağının, Fransız ve İtalyan mutfaklarıyla birlikte dünya mutfakları arasında oldukça önemli bir yere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Çin yemekleri ülkeyle artık özdeşleşmiş ‘Wok’ adı verilen ince ve derin tavalarda, yoğun ateşte pişer ve daha çok sebze, erişte, çorba, çeşitli etler ve meyvelerden oluşur.

Çin mutfağında sebzeler genellikle az pişirilir. Hatta bazen yemeklere çiğ olarak bile katılırlar. Birçok Çin yemeği aslında vejetaryen özellikler taşır. Sebzelerin öldürülmeden pişirilmeleri besin değerlerini en üst seviyede korumalarını sağlar.
Noodle adı verilen ve çeşitli sebze, et ve soslar eşliğinde pişirilen erişteler, pirinç ya da buğdaydan üretilir. Pirinç, birçok yemekte ana malzeme olarak kullanılır ve pirinç pilavı geleneksel olarak buharda pişirilir. Bu pişirme yöntemi pilava diri ve gevrek bir tat verir.

Bu mutfağın karakteristik yemeklerinden biri de Wonton! Mantıya benzeyen fakat daha iri parçalar halinde hazırlanan bol sulu Wonton yemeğinde dolgu malzemesi olarak et, tavuk veya karides kullanılabilir.

Soya sosu ve filizi yemeklerin ana malzemeleri arasındadır. Ayrıca istiridye sos, köri, çeşitli mantar sosları ve tatlı ekşi sos da yoğun olarak kullanılır.

Wok ile ateşte pişirmenin yanı sıra buharda haşlama da Çin mutfağının önemli pişirme türlerinden biridir. Ortalama bir Çin yemeğinin pişirilme süresi 5 ila 15 dakika arasında değişir. Yemekleri çok hızlı bir şekilde pişirmek Çin mutfağının karakteristik özelliklerinden biridir. Ayrıca yemeklerde sadece soya yağının kullanılması sağlığa oldukça faydalı bir diyet oluşturulmasını sağlar.

Tatlı ekşi sos: Çin mutfağına özgü, hatta sembolü olan farklı tatlardan biridir. Pirinç sirkesi, tatlı domates, şeker ve soya sosu ile hazırlanır. Adından da anlaşılacağı gibi mayhoş bir tadı vardır. Balık ve tavuk etleri ile sebzelerde kullanılır. Kırmızı etlerle pek uyumlu olduğu söylenemez.

Yemeklerle birlikte çay içmek bir gelenektir. Bu alışkanlığın ayrıca saygı duyulacak, zarif bir seremonisi vardır. Yemekten sonra ise sake denilen pirinç şarabı içilir.

Tatlılar, kızartılmış ballı muz gibi doğal bileşenler ve meyvelerden elde edilir; lezzetli ve oldukça hafiftir.

Yumurta mutfağın önemli malzemeleri arasındadır. Çorbalara, yemeklere ve noodle’lara pişirme sırasında yumurtanın beyazı katılır, ramen ve wonton’larda ise haşlanmış bütün yumurtalar kullanılabilir.

Çin mutfağında ekmek bulunmaz. Ekmek yerine, buharda pişirilmiş pirinç topları kullanılır.
1 Yorum
  1. çinli Says:

    guzel sofra :)


Yorum Gönder

Search Engine Submission - AddMe